Pienen bulgarialaisen kylän asukkaat kokoontuvat ruoan äärelle. Ruoka yhdistää perheitä, sukulaisia ja tuttavia jopa valtamerien yli. O: Tonislav Hristov HD. Yle Kuvapalvelu

Dokumenttiprojekti Ruokaa ja ystäviä pipahtaa bulgarialaiskylän ruokapöydässä

TV1 21.30

Keskustelua bulgarialaisen perheen ruokapöydässä, väliin kuuluu suomen kieltä. Ollaan siis kylässä mutta tunnetaanko paremmin, tehdäänkö vasta alustavaa vai jo syvempää tuttavuutta?

Kyläilyn ja tutustumisen teemat syvenevät 68-minuuttisena ehkä ylipitkässä Tonislav Hristovin ohjaamassa dokumentissa. Sitä ei juonneta paikan päällä kameralle eikä selosteta jälkikäteen ääninauhalle. 1 500 asukkaan bulgarialaiskylän elämää tarkkaillaan, sen asukkaita kuunnellaan. Ohjelman rytmitys elää hetkessä, kärsivällisessä läsnäolossa. Jos katsoja ei jaksa säilyttää mielenkiintoaan niin väkisinkään ei kiinni saa.

Esille nousee uskontojen rauhanomainen rinnakkaiselo, sukupolvien etääntyminen muuttuvassa maailmassa, perinteinen yhteisöllisyys ruoan äärellä. Lopussa sivutaan myös Suomea, kyläläisten kysellessä kaukaisesta maasta tulkin avustuksella.

Kulttuurisesti ollaan valovuoden päässä siitä maailmasta jossa matkaoppaat selvittelevät kännituristien toilailuja. Yhden paratiisi on toisen helvetti!

Teksti:Arto Pajukallio

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *