Wilma Murto

Wilma Murto ja Kristiina Mäkelä Suomen naisten mitalitoivot yleisurheilun EM-kisoissa

Yleisurheilun EM-kisoissa Amsterdamissa on odotettavissa nuoren naisurheilijapolven esiinmarssi.

Miesten keihäänheitto on takuuvarma Suomen mitalilaji Amsterdamissa keskiviiikkona 6. heinäkuuta alkavissa EM-kisoissa, mutta naisistakin löytyy potentiaalia mitalikandidaateiksi enemmän kuin aikoihin.

Esiin ovat nousemassa erityisesti nuoret naiset, joista lahjakkaimmat ovat tyrkyllä kansainvälisen läpimurron tekijöiksi. Vihdoinkin suomalaisnainen voi napata jopa mitalin.

Jo olisi aikakin, sillä viimeksi suomalaisnainen ylsi mitaleille EM-kisoissa peräti 14 vuotta sitten, jolloin Heli Koivula voitti Münchenissä 2002 yllätyshopean naisten kolmiloikassa.

Naisten kolmiloikassa piilee myös uusi yllätysmahdollisuus. Kevättalven MM-halleissa Portlandissa kuudenneksi loikkinut Kristiina Mäkelä, 23, kamppailee onnistuessaan EM-mitalista Amsterdamissa.

Mäkelä jäi Portlandissa MM-pronssista vain kahdeksan senttiä.

Entiset huiput apuna

Muutos Suomen naisten tasossa aikaisempaan verrattuna on hurja. Vielä viitisen vuotta sitten naisten yleisurheilu kynti syvissä pohjamudissa. Ruotsi-maaottelussa suomalaiset kärsivät kerta toisensa jälkeen rökäletappioita länsinaapurille, mutta viime vuosina johtopaikka on vaihtunut.

”Rintama on myös laaja. Huipulle pyrkijöitä löytyy kaikista lajiryhmistä kilpakävely mukaan lukien”, Suomen Urheiluliiton valmennuspomo Jorma Kemppainen iloitsee.

Kemppainen näkee osasyynä naisten yleisurheilun nousuun kuutisen vuotta sitten käynnistetyn tyttöjen ja naisten urheiluohjelman, jonka taustavoimina ja tukijoina on ollut myös takavuosien menestyneitä yleisurheilijanaisia.

”Entiset huiput ovat konkreettisesti tuoneet esiin sen, mitä vaatii ottaa seuraava steppi. Huomiota on kiinnitetty voima- ja kestävyysharjoitteluun, ja juuri niihin entiset aktiivit ovat nuoria rohkaisseet”, Kemppainen jatkaa.

Pitkänhuiskea Mäkelä on tyyppiesimerkki nuoresta sukupolvesta, joka myös näyttää huippu-urheilijalta.

Tyttö, Sinä olet jo tähti

Naisten nousua tahdittaa kaksi superjunnua. Juuri 18 vuotta täyttänyt seiväshyppääjä Wilma Murto on jo päässyt aikuisten korkeuksiin. Tammikuussa ylittyi 471, mikä on myös 20-vuotiaiden ME-tulos.

Murto on tämän vuosituhannen lahjakkain suomalainen yleisurheilija.

Alisa Vainio, 18, herätti huomiota viime syksynä, kun maraton taittui huippuajassa 2.33 ja samalla Rion olympiaraja alittui. Vainio on todellinen urheilijalahjakkuus, jolla meriittinä loistaa myös kaksi naisten MM-pronssia – jääpallosta.

Rikkonaisen kevätkauden jälkeen Vainio päätti kuitenkin jättää EM-kisat väliin.

”Onhan meillä Amsterdamissa naisten kympillä Johanna Peiponen, vaikkei hän enää ihan niin nuori olekaan. Kestävyysjuoksijat ovat parhaimmillaan kolmenkympin kynnyksellä tai vanhempina”, Kemppainen muistuttaa.

Rovaniemeltä kotoisin oleva Peiponen, 25, juoksi toukokuussa kympin upeaan aikaan 31,42,90. Tulos uupuu vain pari sekuntia Annemari Sandellin SE:stä.

”Peiponen on täysin säälimätön vauhdinpitäjä. Hän voi sijoittua korkeallekin Amsterdamin kympillä”, Kemppainen ennustaa.

Yllättävä valttikortti löytyy lisäksi naisten moukarinheitossa. 21-vuotias Inga Linna voitti viime kesänä SM-kultaa yli 67 metrin tuloksella. Linna päätti samalla Kalevan kisoissa Merja Korpelan kahdeksan SM- kullan mitaliputken.

Linnan harjoittelussa on käytetty mielikuvitusta, sillä talvella yksi harjoituspaikoista on ollut nurmijärveläisen maatilan navetan vintti.

”Naisilla on ollut oikea asenne harjoitteluun. Siihen käytetään paljon aikaa, ja jokaisella on myös mieletön halu tehdä kovaa työtä.”

Kemppaisen mukaan on ollut suoranainen onni saada ikäluokan lahjakkaimmat ja parhaat tyttötyypit juuri yleisurheiluun. Pojilla jääkiekon, jalkapallon ja koripallon vetovoima imee lupaavimmat lahjakkuudet joukkuelajeihin.

Apua haettu ulkomailta

Naisilta löytyy myös ennakkoluulotonta yrittämistä. Suomessa pikamatkoja viime vuodet hallinnut Hanna-Maari Latvala harjoitteli viime talven Floridassa amerikkalaisen huippuvalmentajan Lance Braumanin tiimin kanssa. Ryhmään kuuluu liuta MM- ja olympiamitalisteja niin USA:sta kuin Karibian saarivaltioistakin.

Brauman on aiemmin valmentanut pitkään muun muassa kolminkertaista olympiavoittajaa, Jamaikan Veronica Campbell-Brownia.

”Latvalalla oli halu päästä kovempaan harjoitusrinkiin”, Kemppainen perustelee.

28-vuotias Latvala tavoittelee 200 metrillä vähintään kahden vuoden takaisen EM-finaalipaikkansa uusintaa.

Nooralotta Neziri on puolestaan pika-aidoissa kuromassa maltilla Euroopan huippuja kiinni. 23-vuotias Neziri tavoittelee Amsterdamissa jo finaalipaikkaa. Eikä siinä kaikki:

”Pitkästä aikaa myös naisten keihäänheitossa on nousemassa hyvin harjoitelleiden ja lahjakkaiden nuorten sukupolvi Jenni Kankaan ja Heidi Nokelaisen johdolla”, Urheiluliiton valmennuspomo Jorma Kemppainen muistuttaa.

Teksti:Hannu Teider

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *